Ads

আলু খোৱাৰ উপকাৰীতা ,অপকাৰীতা আৰু ওজন হ্ৰাস বিষয়ে কিছু নজনা কথা জানো আহক:-


আলু খোৱাৰ উপকাৰীতা ,অপকাৰীতা আৰু ওজন হ্ৰাস বিষয়ে কিছু নজনা কথা জানো আহক:-


পৰিচয় 

আলু এক বিশ্বব্যাপী জনপ্ৰিয় আৰু পুষ্টিকৰ খাদ্য। ইয়াৰ সহজলভ্যতা, স্বাদ, আৰু বহুমুখী ব্যৱহাৰে ইয়াক ভাৰতীয় খাদ্যাভ্যাসৰ এক অতিৰিক্ত অংগ কৰি তুলিছে।আলু আমাৰ দৈনিক জীৱনৰ খাদ্যৰ প্ৰণালী এক অন্যতম অংগ স্বৰূপ হৈ পৰিছে। প্ৰত্যেকটো সাজতেই আলু ব ব্যৱহাৰ কৰা হয়। বিশেষকৈ অসমত আলুৰ ব্যৱহাৰে স্থানীয় অৰ্থনীতি আৰু স্বাস্থ্যৰ লগত ওতপ্ৰোতভাৱে জড়িত হৈ আছে। এই প্ৰবন্ধত আলু খোৱাৰ উপকাৰীতা, অপকাৰীতা আৰু ওজন হ্ৰাসত ইয়াৰ ভূমিকা কি তাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে, অসম আৰু ভাৰতত আলুৰ খেতি পদ্ধতি, উৎপাদনৰ বৰ্তমান অৱস্থা আদি বিষয়ে বিশদভাৱে আলোচনা কৰা হ’ব।


#আলুৰ পুষ্টিগুণ :- 

আলু এবিধ শৰ্কৰাযুক্ত সব্জী হ’লেও ইয়াৰ পুষ্টিক মূল্য অতি উচ্চ। প্ৰতি ১০০ গ্ৰাম আলুত থকা প্ৰধান উপাদানসমূহ:  

-(ক) কেলৰী : আলুত অন্য সব্জী তুলনাত প্ৰতি ১০০গ্ৰামত ৭৭ kcal %থাকে।  

- (খ)কাৰ্বহাইড্ৰেট : ১৭ গ্ৰাম  ।

- (গ)প্ৰ’টিন : ২ গ্ৰাম । 

- (ঘ) ফাইবাৰ : ২.২ গ্ৰাম  ।

- (ঙ) ভিটামিন চি : দিনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ১৭%  ।

- (চ) পটাছিয়াম : দিনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ১৫%  ।

#স্বাস্থ্যৰ বাবে গুৰুত্ব*  

১/ হৃদযন্ত্ৰৰ সুস্থতা : আলুত ভালে সংখ্যাক মাত্ৰাত পটাছিয়াম থাকে। পটাছিয়ামে ৰক্তচাপ(BP) নিয়ন্ত্ৰণ কৰি ৰাখে।  

-২/পাচনতন্ত্ৰ : আলুত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ফাইবাৰ থকে ।ফাইবাৰে কোষ্ঠকাঠিন্য ৰোধ কৰে।  

-৩/ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা : আলুত সঠিক মাত্ৰাত ভিটামিন চি থাকে। ভিটামিন চিয়ে ইমিউনিটি বৃদ্ধি কৰে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ কৰি শৰিৰ ভালে ৰাখে।


#আলু আৰু ওজন হ্ৰাসৰ সম্পৰ্ক কি? 

অনেকে লোকৰ মনত ভাব হয় আৰু কোবা শুনা যায় ,আলুৱে ওজন বঢ়ায়, কিন্তু সঠিক পদ্ধতিত খালে ইয়াৰ বিপৰীত ফল পোৱা যায় ।


#কেনেকৈ আলুৱে ওজন কমায় ?  

- নিম্ন কেলৰী:  সিজোৱা আলুৰ কেলৰী কম (এটা মাঝাৰি আলুত মাত্ৰ ১১০ kcal)।  

- **তৃপ্তিদায়ক**: ফাইবাৰে দীৰ্ষক্ষণ পেট ভৰাই ৰাখে।  

- **গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম**: ঠাণ্ডা হ’লেও সিজোৱা আলুৰ GI কম, যাৰ ফলত ৰক্তত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা স্থিৰ থাকে।  


#### **সতৰ্কতাসমূহ**  

- তেলেৰে ভাজি বা চিজ-বাটাৰ সৈতে খালে কেলৰী বহুগুণে বাঢ়ে।  

- অতিৰিক্ত খাদ্যতালিকাত স্থান দিলে প্ৰ’টিনৰ অভাৱ হ’ব পাৰে।  


---


### **অসমত আলুৰ খেতি**  

অসমৰ জলবায়ু আৰু মাটি আলু খেতিৰ বাবে অতি উপযোগী।  


#### **চাষৰ পদ্ধতি**  

- **মাটিৰ প্ৰকাৰ**: দোঁৱাশ মাটি আৰু pH ৫.৫–৬.৫ উপযুক্ত।  

- **বপণৰ সময়**: অক্টোবৰ-নৱেম্বৰ (ৰবি শস্য হিচাপে)।  

- **সিঁচাৰ হাৰ**: প্ৰতি হেক্টৰত ১.৫–২ টন বীজ।  

- **সেচ**: ৮–১০ দিনৰ অন্তৰে সেচ দিব লাগে।  


#### **আধুনিক প্ৰযুক্তি**  

- **ড্ৰিপ ইৰিগেচন**: পানীৰ সঠিক ব্যৱহাৰ।  

- **জৈৱিক সাৰ**: ৰাসায়নিক সাৰৰ পৰিৱৰ্তে গোবৰ সাৰৰ ব্যৱহাৰ।  

- **ৰোগ প্ৰতিৰোধ**: ব্লাইট ৰোধক প্ৰজাতি (যেনে কুফৰী চন্দ্ৰমুখী)।


---


### **ভাৰতত আলুৰ উৎপাদন**  

ভাৰত আলু উৎপাদনত বিশ্বৰ দ্বিতীয় স্থানত আছে (২০২২ৰ তথ্য মতে ৫৪.১৭ মিলিয়ন টন)।  


#### **অগ্ৰণী ৰাজ্য**  

১. উত্তৰ প্ৰদেশ (৩১% উৎপাদন)  

২. পশ্চিম বংগ  

৩. বিহাৰ  

৪. অসম  


#### **চাহিদা আৰু যোগান**  

- **ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ**: প্ৰতি বছৰে ২২ kg/ব্যক্তি।  

- **ৰপ্তানি**: UAE, নেপাল, শ্ৰীলংকালৈ ৰপ্তানি হয়।  

- **শিল্পক্ষেত্ৰ**: চিপচ্, আটা, স্নেক্স হিচাপে ব্যৱহাৰ।  


---


### **অৰ্থনৈতিক গুৰুত্ব**  

- **কৃষকৰ আয়**: আলুৰ মৌচুমীত কৃষকে প্ৰতি হেক্টৰত ১–১.৫ লাখ টকা লাভ কৰে।  

- **ৰোজগাৰ**: প্ৰচেছিং ইউনিট আৰু ট্ৰান্সপোৰ্টত হাজাৰৰো অধিক লোক নিয়োজিত।  


---


### **সুস্থভাৱে আলুৰ ব্যৱহাৰ**  

- **সিদ্ধ বা বেক্ড**: তেল নোহোৱাকৈ ৰান্ধিব।  

- **সালাদ**: টমেটো, কণীৰ সৈতে মিহলি কৰক।  

- **সূপ**: কম ক্ৰিমৰ সৈতে ৰান্ধিব পাৰি।  


---


### **উপসংহাৰ**  

আলু এটা সস্তা, পুষ্টিকৰ, আৰু বহুমুখী খাদ্য যাৰ সঠিক ব্যৱহাৰে স্বাস্থ্য আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটাকে সুৰক্ষিত কৰে। অসমৰ কৃষকে আধুনিক পদ্ধতিৰে চাষ কৰিলে উৎপাদন আৰু লাভ দুয়োটাকে বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। গতিকে, আলুৰ গুৰুত্ব আৰু ইয়াৰ সুবিধাসমূহ জনসাধাৰণলৈ সঠিকভাৱে প্ৰচাৰ কৰাটো সময়ৰ এক ডাঙৰ প্রয়োজন।  


---  


No comments

Powered by Blogger.